Történetünk

Bakonyoszlopon 1882. május 20-tól létezik tűzoltóság. A cél a tűz szakszerű oltása volt. Akkoriban csak kezdetleges eszközök álltak rendelkezésre a tűz megfékezése érdekében. – Vödör, kisbalta, mászó öv, sisak, létra, lajtos kocsi és tömlő. – Néha a beszerzésük is gondot jelentett. A tűz mindezekre nem volt tekintettel, sajnos gyakran pusztított a faluban. Az egyik legnagyobb tűz 1777-ben keletkezett, ekkor a falu nagy része a tomboló tűz martalékává vált. Éhsége szinte megfékezhetetlen volt, házról-házra terjedt. 1928-ban 35 családot tett hajléktalanná.  Ekkor a falubeliek a község védelméért, felújították Szent Flórián szobrát, remélve, hogy Ő megvédi őket a további tűzesetektől.

Szent Flórián

Szent Flórián

1932-1934. Kisebb tűzesetek voltak, de a legnagyobb kár Háriék és szomszédjaik házaiban keletkezett. 1935. Megépült a községháza, melyben a tűzoltó szertár is helyet kapott. Az ötvenes években az ifjúságot is bevonták az önkéntes tűzoltó mozgalomba. Tűzoltó parancsnokok: Kerner Márton Bittman Tamás Raktáros: Schnellbach Antal Kürtös: Grósz József A kilencvenes években Czingiszer Ottó tűzoltó parancsnok munkássága alatt kezdett fellendülni a tűzoltóság.  Az alapvető eszközök megvoltak, csak a tűzoltóautó hiányzott. Őt fia, Czingiszer Tibor követte. 2000-ben szükség is volt a segítségre, Karácsony második napján kigyulladt az Eszterházy Kastély tetőszerkezete, ekkor elsőként értünk a helyszínre és kezdtük meg a tűz megfékezését. A nagy erőfeszítésben sok eszközünk odaveszett, de nem hagytuk abba a munkát, a megyéből érkező tűzoltók segítségével sikerült megmenteni az építmény többi részét. Mindössze a tetőszerkezet égett le teljesen. A kár így is jelentős. Az új parancsnok 2003. Július 7.-én hivatalosan is megalapította a Bakonyoszlopi Önkéntes Tűzoltó Egyesületet. Parancsnoka: Czingiszer Tibor Elnöke: Adamik László, Titkára: Baumgartner István, Pénztárosa: Czingiszer Tiborné Raktáros: Bittman József Hédl József segítségével 2005-ben, megkaptuk első tűzoltóautónkat. Az önkormányzat segítségével megépült az új szertárunk is. A kis járművünk tökéletesen elfért a garázsában.

Ford

Az első autónk

A Jászárokszállási Önkéntes Egyesületnek és parancsnokának Kókai Ferencnek köszönhetjük a mostani tűzoltóautónkat. Így sikerült lecserélnünk a kis autót egy nagyobbra.

IFA

Második autónk

Jelenleg húsz önkéntes férfi segít a bajban. Ezen kívül az egyesület tagjaként lány, fiúserdülő, ifi, illetve felnőtt csapatok vesznek részt a tűzoltó versenyeken. Csapataink sorozatban dobogós eredményeket értek el. 2007. Augusztus 19.-én tartottuk meg az első Tűzoltó napunkat.

Bízunk benne, ha szükség lesz ránk, segíteni tudunk a bajban.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s